Valgamaa Ühistranspordikeskus

Teated

Tasuline sõit maakonna bussiliinidel

22.jaanuarist 2024 hakkavad kehtima piletite hinnad nendel maakonna bussiliinidel, kus seni on kehtinud tasuta sõit. Põlva- ja Võrumaa avalikel maakonnaliinidel hakkavad piletihinnad kehtima alates 01.04.2024. Maakonna bussiliinidel, kus on olnud sõit tasuline, jätkub ka edaspidi tasuline sõit.

Soovitav on kasutada Ühiskaarti (kasutusel on olnud ka nimetus: sõidukaart) maakonna bussiliinidel sõitmiseks, s.o enda sõiduõiguse tõendamiseks või sõidupiletite ostmiseks.

Kui soovitakse kasutada soodustust ehk sõita vastavalt õigusaktidele tasuta, siis selleks tuleks olemasolev Ühiskaart isikustada. Kui ei ole Ühiskaarti või ei ole jõutud sellele vastavat märget sõidusoodustuse kohta teha, aga on olemas dokument, mille alusel on isikul õigus sõita tasuta, siis väljastab bussijuht isikule paberpileti maksumusega 0 eurot ehk 0-pileti.

Bussist saab osta pileteid Ühiskaardiga või sularaha eest.

Kui ostetakse Ühiskaardiga pileteid bussist, siis peab olema sellele Ühiskaardile kantud raha. 

Raha saab ühiskaardile kanda leheküljel peatus.ee,  piletimüügipunktides või bussis. Bussis saab raha kanda Ühiskaardile järgmiste summadena eurodes 5.00, 10.00, 15.00, 20.00 jne.

Bussis on Ühiskaardiga makstes üksikpileti hind 1.50 eurot ja sularaha eest ostes 2.00 eurot. Bussis kaardile raha laadimisel ja samas pileti ostmisel on pileti hinnaks samuti 2.00 eurot. Näiteks sõitjal on kaardile kandmiseks 10 eurot ja tahab selle raha eest ka pileti osta, siis bussijuht laadib summa kaardile ja sõitja ostab kaardiga üksikpileti.

Ühiskaardile päeva- või perioodipileti (30-päeva pileti) ostmiseks tuleb kasutada interneti vahendusel pilet.ee keskkonda või osta pilet piletimüügipunktist.

Ühiskaardi isikustamine saab toimuda interneti vahendusel pilet.ee keskkonnas. Selleks on vaja keskkonnas sisestada Ühiskaardi number, isikukood ja ID kaardi number. Bussijuhi juures seda teha ei saa.

Lapse Ühiskaardi isikustamine: Lapsevanem saab oma id-kaardiga pilet.ee keskkonda kasutajana sisse logida ning seejärel isikustada lapse kaardi lapse isikukoodiga, lapsevanema id-kaardi numbrit ei pea siis enam lisama, muidu läheb kaart lapsevanemale.

Kuid Ühiskaardi isikustamist saab teha ka piletimüügipunktides. Nende nimekiri ja asukohad on märgitud lehel pilet.ee. Teavet piletimüügipunktide kohta saab ka kõigist ühistranspordikeskustest ning Saaremaa ja Hiiumaa vallavalitsustest. Isikustamine piletimüügipunktides maksab üldjuhul 1.00 eurot.

Piletimüügi veebikeskkond pilet.ee, kus on sõitjal võimalik teha järgnevaid toiminguid:

1. laadida Ühiskaardile raha;

2. isikustada Ühiskaarti;

3. sulgeda oma isikustatud Ühiskaarti;

4. saada informatsiooni Ühiskaardi kasutamise kohta;

5. saada informatsiooni oma Ühiskaardi rahalise jäägi kohta;

6. soetada erinevaid pileteid (päevapilet, perioodipilet) Ühiskaardile;

7. kasutada rahaliste tehingute eest tasumisel Eesti pankade pangalinke.

 

Piletimüügipunktides on sõitjal võimalik teha järgnevaid toiminguid:

1. osta Ühiskaart;

2. laadida Ühiskaardile raha;

3. isikustada Ühiskaarti;

4. sulgeda oma isikustatud Ühiskaarti;

5. saada informatsiooni oma Ühiskaardi rahalise jäägi kohta;

6. soetada erinevaid pileteid (päevapilet, perioodipilet) Ühiskaardile.

Bussijuhi juures on sõitjal võimalik teha järgnevaid toiminguid:

1. osta ühekordne sõidupilet sularaha eest;

2. osta ühekordne sõidupilet kasutades Ühiskaarti;

3. laadida Ühiskaardile raha.

 

Täiendavalt on mõnedes maakondade bussiliinides võimalik osta bussijuhilt Ühiskaarti ja mõnes maakonnas on võimalik kasutada pileti ostmiseks pangakaarti, aga see pangakaardi kasutamise teenus bussis on enamikes maakondades alles arendamisel.

Mõistlik on Ühiskaarti osta ja isikustada enne bussi kasutamist pilet.ee keskkonnas interneti teel, mis mugav, kiire ja hoiab kõigi aega kokku, s.o bussiliin saab olla siis võimalikult kiire.

NB! Ühel inimesel on korraga võimalik omada ühte kehtivat isikustatud Ühiskaarti. Kui sõitjal on olemas puutevaba kiibiga varustatud Eesti õpilaspilet, ISIC õpilaspilet, ISIC üliõpilaspilet, Eesti üliõpilaspilet, ITIC õpetajakaart või IYTC Noortekaart, siis on võimalik seda kaarti aktiveerida n-ö Ühiskaardiks (eelnevalt toodud kaardid saavad olla lisaks tavalisele isikustatud Ühiskaardile).

Lihsam viis ise kaarte isiksustada on :   https://valgamaa.pilet.ee/et/isikusta