Valgamaa Ühistranspordikeskus

Teated

Algas Eesti-Läti piiriüleste avalike bussiliinide taastamine

Eesti ja Läti piirialadel on varasematel aegadel toiminud tihe bussiliiklus, mis katkes 1990-te aastate alguses seoses piirikontrolli kehtestamisega. Vajadus selliste ühenduste järele on aga siiani säilinud, sest piirialade elanikud on omavahel seotud nii pere-, elukondlike kui ka majanduslike sidemetega.

Koos Euroopa Liidu arenguga ning planeeritava liikuvusreformiga on aeg saanud muudatusteks küpseks.

3. novembril 2023.a. allkirjastas Riigi Tugiteenuste Keskus koos partneritega lepingu projekti ROCC ehk “Piiriüleste bussiliinide taastamine” rahastamiseks Interreg Eesti-Läti progamm 2021 - 2027 raames.

Kaheaastase projekti maksumus on kuni 375 tuhat eurot, millest Euroopa Regionaalarengu Fondi toetus moodustab 80%.

Projekti ROCC laiem eesmärk on vähendada piirialade ääremaastumist ning soodustada ühistranspordi kasutamist ja sellele ligipääsetavust. Lähima eesmärgina luuakse piiriüleste avalike bussiliinide korraldamise strateegia ja tegevuskava ning jätkusuutlikud korraldusmudelid riikide ja kohalike omavalitsuste tasemel.

2024.a. suveks soovitakse avada katseliselt Valga-Valka, Viljandi-Valmiera, Võru-Aluksne, Kilingi-Nõmme – Valmiera ja Pärnu - Ikla – Salacgriva bussiliinid. Saadava praktilise kogemuse ja sõitjate tagasiside alusel töötatakse välja edasiseks kasutuseks vajalikud nõudlusele vastavad sõiduplaanid.

Projekti partneriteks on kõik Eesti lõunapiiri äärsed ühistranspordikeskused - Kagu, Valgamaa, Viljandimaa ja juhtparnerina Pärnumaa ühistranspordikeskus. Läti-poolseks partneriks on kogu Läti põhjapiiri kattev Vidzeme planeerimisregioon ehk VPR. Projekti tegevused toimuvad Eesti Regionaal- ja Põllumajandusministeeriumi ja Kliimaministeeriumi ning Läti Transpordiameti kaasamisel.

Projektipartnerite esimene töökohtumine toimus 29. novembril VPR Cesise büroos. Tutvuti üksteise vastutusalaga, tegemistega ning lepiti kokku lähiaja konkreetsed tegevused. Üle kolme tunni kestnud koosoleku tulemusel saadi kinnitust, et naabritevahelised suhted ja koostöö on kuldaväärt ning neid tuleb arendada.